Camera Slideshow
2013, 1η Κατασκήνωση ΘτΚ-

«Πάρε…Φόρουμ κι έλα!»
1η Πανελλήνια Συνάντηση-Κατασκήνωση Ομάδων Θεάτρου του Καταπιεσμένου
6-8 Σεπτεμβρίου 2013, στο Oasis Village Camping στην Αγία Άννα Εύβοιας

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα οργανώνεται Πανελλήνια Συνάντηση Ομάδων Θεάτρου του Καταπιεσμένου στις 6-8 Σεπτεμβρίου 2013 στο Oasis Village Camping στην Αγία Άννα Εύβοιας, με τίτλο «Πάρε…Φόρουμ κι έλα!». Την πρόσκληση έκαναν η «Ακτιβιστική Ομάδα Θεάτρου του Καταπιεσμένου» και το «Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση» που ανέλαβαν την οργάνωση της συνάντησης. Καλεσμένοι ήταν ομάδες από καλλιτέχνες, εκπαιδευτικούς, ακτιβιστές, κοινωνικούς λειτουργούς και θεραπευτές που χρησιμοποιούν τεχνικές Θεάτρου του Καταπιεσμένου (ΘτΚ ) και ειδικότερα Θεάτρου Φόρουμ (ΘΦ). Ορισμένες ομάδες χρησιμοποιούν τη μέθοδο ως ακτιβιστικό εργαλείο με σκοπό την κοινωνική παρέμβαση και άλλες δραστηριοποιούνται στο χώρο της εκπαίδευσης. Στη συνάντηση επίσης υπήρχαν φίλοι και παρατηρητές που η παρουσία τους κρίθηκε απαραίτητη προκειμένου να γίνουν παρατηρήσεις από ανθρώπους που είναι γνώστες της μεθόδου.

Στη συνάντηση συμμετείχαν με παρατάσεις Θεάτρου Φόρουμ πέντε ομάδες, οι
α)
Ακτιβιστική Ομάδα Θεάτρου του Καταπιεσμένου, β) Ομάδα Διαφυγές του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, γ) Ομάδα ΠΑιΘέΑ-Πάτρας, δ) Ομάδα ΘτΚ Τρικάλων, ε) Ομάδα ακροατών του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου  και μέλη του Συλλόγου Θεατροδρόμιο -Ναύπλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ..εδώ!

Η συνάντηση διεξήχθη για:
να ανταλλαχθούν εμπειρίες, γνώσεις και απόψεις ανάμεσα σε επαγγελματίες, χρήστες και παρατηρητές
να εξερευνηθούν τα όρια της συγκεκριμένης τεχνικής
να τεθούν ερωτήματα πάνω στη μέθοδο του ΘτΚ και ειδικότερα στο ΘΦ
να διερευνηθούν δυνατότητες συνεργασιών ανάμεσα σε ομάδες που ήδη δραστηριοποιούνται με παραστάσεις Θεάτρου Φόρουμ

To πρόγραμμα της Συνάντησης: Η Συνάντηση ξεκίνησε με γνωριμία των μελών των ομάδων αλλά και των λοιπών καλεσμένων μέσα από διάφορα παιχνίδια. Στη συνέχεια τα μέλη των ομάδων συζήτησαν για τις προσδοκίες που είχαν από τη συγκεκριμένη Συνάντηση. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει κάθε ομάδα τόσο στη δημιουργία έργων ΘΦ όσο και στους τρόπους εφαρμογής των στους χώρους όπου αυτές δραστηριοποιούνται.  Στις επόμενες ημέρες της Συνάντησης κάθε ομάδα παρουσίασε την παράστασή της μπροστά στο καλεσμένο κοινό. Στο τέλος κάθε παράστασης ακολουθούσε εκτενής συζήτηση για τα θέματα που διαπραγματεύτηκε η παράσταση αλλά και τις πιθανές βελτιώσεις στην  ιστορία. Τα βράδια οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν βίντεο από παρεμφερείς δράσεις ΘΦ που δεν μπόρεσαν να παρουσιαστούν στη συνάντηση. Η Συνάντηση έκλεισε με έναν μικρό απολογισμό και με την υπόσχεση ότι θα επαναληφθεί. 

Οι παραστάσεις Θεάτρου Φόρουμ που παρουσιάστηκαν στην  1η Πανελλήνια Συνάντηση Ομάδων Θεάτρου του Καταπιεσμένου

α) «Διαφυγές…από κάθε εξάρτηση» από την Ομάδα Διαφυγές του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση. 

Διδασκαλία-Εμψύχωση: Νίκος Γκόβας. Θεατροπαιδαγωγοί-ηθοποιοί:  Αποστολόπουλος Δημήτρης, Ιωάννου Ειρήνη, Κατσιαντώνης Νίκος, Κοσσενάκη Νταιάννα. 

Πρώτη φορά εφαρμόστηκε η τεχνική του Θεάτρου Φόρουμ στα πλαίσια του θεατροπαιδαγωγικού προγράμματος «Διαφυγές…από κάθε εξάρτηση» το 2000-2001 από τη Θεατροπαιδαγωγική Ομάδα ΑΤΡΥΤΟΝ σε σχολεία της Ανατολικής Αττικής.  Η πρώτη αυτή προσπάθεια τερματίστηκε σύντομα, μέχρι που το 2010 με τη συνεργασία και άλλων φορέων επανασχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε σε Γυμνάσια και Λύκεια από τη Θεατροπαιδαγωγική Ομάδα δρΑΝ. Το 2013 μέσα από έναν κύκλο μαθημάτων-εργαστηρίων που είχαν ως στόχο τη συνέχεια του προγράμματος «Διαφυγές…από κάθε εξάρτηση» στελεχώθηκε η Θεατροπαιδαγωγική Ομάδα που έλαβε μέρος στην 1η Πανελλήνια Συνάντηση Ομάδων Θεάτρου του Καταπιεσμένου υπό την εμψύχωση του Νίκου Γκόβα, που από το 2000 οργανώνει και διδάσκει το πρόγραμμα μαζί με πολλούς συνεργάτες σε σχολεία. Η παράσταση απευθύνεται κυρίως σε έφηβους και συνοδεύεται από μια σειρά καλά σχεδιασμένων δραστηριοτήτων που αξιοποιούν τεχνικές εκπαιδευτικού δράματος όπως το «πακέτο εξερεύνησης», την «ανακριτική καρέκλα», τις «δυναμικές εικόνες κ.ά. («Εμπλουτισμένο Θέατρο Φόρουμ»). Το σενάριο διαπραγματεύεται θέματα λήψης αποφάσεων/εξαρτήσεις.
β) «Μικρές Σκηνές Καθημερινής Βίας ΙΙ» από την Ακτιβιστική Ομάδα Θεάτρου του Καταπιεσμένου.
Σκηνοθεσία: Όλη η ομάδα. Εμψύχωση :  Χριστίνα Ζώνιου, Νάγια Μποέμη. Οργάνωση  παραγωγής – Επικοινωνία:  Μελίνα Πλαστή, Γιάννα Παπαδοπούλου. Παίζουν: Αποστολόπουλος Δημήτρης, Παντελής Ζαφειρίου, Κατερίνα Καλογερά, Σέργιος Κομπόγιωργας, Μπάμπης Κουτουνίδης, Πέπη Μαργιόλη, Γιάννα Παπαδοπούλου[3].
Η Ακτιβιστική Ομάδα Θεάτρου του Καταπιεσμένου δημιουργήθηκε το Μάιο του 2010 με τη σύγκληση της Διεθνούς Αμνηστίας και της Ώσμωσης. Σήμερα η ομάδα λειτουργεί ανεξάρτητα και από τους δύο φορείς. Η ομάδα ΘτΚ μέσα από διαρκής εκπαίδευση αποσκοπεί στη δημιουργία, επεξεργασία και παρουσίαση ιστοριών που στοχεύουν στην κοινωνική παρέμβαση. Τα μέλη της ομάδας αντιλαμβάνονται τη συμμετοχή τους στην ομάδα σαν στοιχείο της κοινωνικής τους υπόστασης, τα κίνητρά τους είναι κοινωνικο-πολιτικά και ο στόχος τους μια εναλλακτική κινηματική δράση. Στη Συνάντηση παρουσιάστηκε η παράσταση «Μικρές Σκηνές Καθημερινής Βίας ΙΙ» που διαπραγματεύεται θέματα βίας και φασισμού.
γ) «Δε φοβάμαι…έχω φίλους, εσύ από την Θεατροπαιδαγωγική Ομάδα ΠΑιΘέΑ
Η παράσταση παρουσιάστηκε με τους εξής συντελεστές: Καλλιόπη Βούλγαρη, Γιώργος Μπεκιάρης, Αμαλία Παναγιωτοπούλου, Μαρία Στειακάκη.
Η Θεατροπαιδαγωγική Ομάδα ΠΑιΘέΑ αποτελείται από εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και δραστηριοποιείται στην Πάτρα. Ασχολείται με την αξιοποίηση του θεάτρου στην εκπαίδευση και έχει αναπτύξει μια σειρά διδακτικών πρακτικών σε διάφορα μαθήματα βασισμένες σε θεατρικές τεχνικές, θεατρικό παιχνίδι και βιωματικούς τρόπους μάθησης. Το τελευταίο διάστημα οι δράσεις της ομάδας επικεντρώθηκαν στη τεχνική του ΘΦ με την παράσταση «Δε φοβάμαι…έχω φίλους, εσύ;» και διαπραγματεύεται θέματα σχολικού εκφοβισμού (bullying).
δ) «Τριάντα φεύγοντας» από την Ομάδα ΘτΚ Τρικάλων
Η ομάδα δημιουργήθηκε από τους συμμετέχοντες των θεατρικών εργαστηρίων του Δημοτικού Θεάτρου Τρικάλων. Η παράσταση παρουσιάστηκε υπό τη διδασκαλία και εμψύχωση της Χριστίνας Κρίθαρη, απευθύνεται σε ενήλικες και διαπραγματεύεται θέματα διαχείρισης στο οικογενειακό και εργασιακό περιβάλλον.
ε) «Παίζουμε Bowling ή Bullying» από την Ομάδα ακροατών του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Παν/μίου Πελοποννήσου  και μέλη του Συλλόγου Θεατροδρόμιο (Ναύπλιο).
Η παράσταση παρουσιάστηκε με τους εξής συντελεστές: Επινόηση-Δραματουργία: φοιτητές και ακροατές του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου  και μέλη του Συλλόγου Θεατροδρόμιο. Εμψύχωση-Καλλιτεχνική επιμέλεια: Χριστίνα Ζώνιου. Επιστημονική επιμέλεια: Σοφία Ασλανίδου. Παίζουν: Δημήτρης Δίπλας, Ανδρέας Μανούχος, Μαρία Μπακάλη, Κυριάκος Σάμιος, Χριστίνα Τσεκούρα Δέσποινα Φλεβάρη.
Η ομάδα δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο του 2013 από τους φοιτητές και τους ακροατές του μαθήματος "Θέατρο και Κοινωνία Ι: το Θέατρο του Καταπιεσμένου" του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με διδάσκουσα τη Χριστίνα Ζώνιου. Στη συνέχεια η ομάδα ενσωμάτωσε μέλη του συλλόγου Θεατροδρόμιο του Ναυπλίου. Στη Συνάντηση παρουσιάστηκε η σύνθεση με τίτλο «Παίζουμε Bowling ή Bullying" και διαπραγματεύεται ενδοσχολικής βία, ιδωμένη από την πλευρά των ενηλίκων: εκπαιδευτικών, γονιών, διοίκησης.

ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Παρασκευή 6/9/13

Άφιξη, τακτοποίηση μέχρι 7μμ
7 μμ: Συνάντηση εμψυχωτών-διοργανωτών
8 μμ-10μμ: Προβολή βίντεο "Όχι στον ρατσισμό από την Κούνια" - Ώσμωση & Ένωση Αφρικανών Γυναικών, "Το ρήγμα"-  Ομάδα ΘτΚ Τρικάλων
10μμ - ….  Φαγητό - ελεύθερος χρόνος
Σάββατο 7/9/13

10πμ-12μ: Συνάντηση, γνωριμία, συλλογή ερωτημάτων/ προσδοκιών/ στόχων, εργασία σε υποομάδες. Συντονισμός: Νίκος Γκόβας, Χριστίνα Ζώνιου, Νάγια Μποέμη, Χριστίνα Κρίθαρη, Γιώργος Μπεκιάρης 12.15μμ -2.15μμ Σενάριο 1:  "Διαφυγές" - Θεατροπαιδαγωγική Ομαδα Διαφυγές. Συζήτηση. Συντονισμός: Νίκος Γκόβας
2.15μμ-5μμ Διάλειμμα
5μμ-7μμ Σενάριο 2: «Δεν φοβάμαι... έχω φίλους, εσύ;» .. Θεατροπαιδαγωγική Ομάδα ΠαιΘέΑ Πάτρας. Συζήτηση. Συντονισμός: Γιώργος Μπεκιάρης
7.15μμ-9.15μμ Σενάριο 3:  «Τριάντα φεύγοντας»- Ομάδα ΘτΚ Τρικάλων. Συζήτηση . Συντονισμός: Χριστίνα Κρίθαρη
9.15μμ.-…. Φαγητό - ελεύθερος χρόνος

Κυριακή 8/9/13
10πμ- 12μ Σενάριο 4: «Παίζουμε bowling ή bullying- ΤΘΣ Ναυπλίου/ Θεατροδρόμιο. Συζήτηση. Συντονισμός: Χριστίνα Ζώνιου & Σοφία Ασλανίδου
12.15μ-2.15μμ Σενάρια 5 & 6: «Μικρές σκηνές καθημερινής βίας Ι & ΙΙ» - Ακτιβιστική Ομάδα ΘτΚ Αθήνα. Συζήτηση - Συντονισμός Χριστίνα Ζώνιου & Nάγια Μποέμη
2.15μμ- 3.30μμ Διάλειμμα
3.30μμ-6μμ Τελική συζήτηση με συγκεκριμένα θέματα – ερωτήματα, εργασία σε υποομάδες: Συντονισμός: Νίκος Γκόβας, Χριστίνα Ζώνιου, Νάγια Μποέμη, Χριστίνα Κρίθαρη, Γιώργος Μπεκιάρης
6.00: Συνάντηση εμψυχωτών – διοργανωτών. Σύντομος απολογισμός
6.30μμ Αναχωρήσεις

ΩΣΜΩΣΗ – Κέντρο Τεχνών & Διαπολιτισμικής Αγωγής  www.osmosis-intercultural.gr
Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση www.theatroedu.gr 
Υπεύθυνες διοργάνωσης: Γιάννα Παπαδοπούλου και  Μελίνα Πλαστή
--------------------------------------------------------------------------------
ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

«Παίζουμε Bowling ή Bullying» από την Ομάδα ακροατών του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Παν/μίου Πελοποννήσου  και μέλη του Συλλόγου Θεατροδρόμιο (Ναύπλιο)


"United we blossom" από την Ακτιβιστική Ομάδα ΘτΚ


"Ρήγμα" από την Ομάδα ΘτΚ Τρικάλων