«Αλαλάζουν»

 

δρώμενο από το Θίασο Παντούμ

 

Σάββατο 18/3/2006, 14.00 στο Αίθριο

Στα πλαίσια της Συνδιάσκεψης 2006

 

Διάρκεια 30 λεπτά

 

Δρώμενο εμπνευσμένο από τις ελληνικές και βαλκανικές παραδόσεις της αποκριάς, αφιερωμένο στη χαρά της ζωής και τη σημασία του γλεντιού. Μιλάει για την ανάγκη του ανθρώπου να συνδεθεί με τη φύση, να ευχηθεί για τη γονιμότητα και να χορέψει για τη ζωή. Στο δρώμενο ο θεατής παρακολουθεί κωμικές και αρχετυπικές δράσεις: ο γάμος, ο θάνατος και η ανάσταση, η τελετή και το γλέντι, το πραγματικό ξεφάντωμα με τη συμμετοχή όλων. Οι  χαρακτήρες της γνήσιας αποκριάς εμφανίζονται σημερινοί και άμεσοι. Στόχος δεν είναι η αναβίωση αλλά η εκ νέου βίωση του πνεύματος αυτού.

Τα κοστούμια είναι εμπνευσμένα από την παράδοση των Βαλκανίων και η μουσική βασισμένη σε παραδοσιακούς δρόμους με την κυριαρχία του νταουλιού και της γκάιντας..

Το δρώμενο κορυφώνεται με την ενεργή συμμετοχή όσων παρακολουθούν.

 

Ονόματα συντελεστών:

Εδουάρδος Γεωργίου, Σάντρα Μαυροειδή, Ντίνα Καφτεράνη, Δημήτρης Σκουφάς, Άρης Μπινιάρης-Παντελέων, Μυρτώ Μπέρνχαρτ, Γιάννης Σαρακατσάνης, Αγγελική Σεΐδου.

 

Οι Παντούμ συνασπίστηκαν σε ομάδα δουλειάς και θίασο το Νοέμβρη του 2002. Είναι ένας θίασος νέων δημιουργών που κινείται στο χώρο του θεάτρου, των δρώμενων και των θεαμάτων δρόμου αναπτύσσοντας παράλληλα ερευνητική δράση πάνω στις βασικές θεατρικές αρχές και την ομαδική θεατρική λειτουργία. Οι Παντούμ χρησιμοποιούν τις τεχνικές των ξυλοπόδαρων και των ζογκλέρ, τη μουσική και το ρυθμό, το χορό και τα ακροβατικά, για να ενισχύσουν με αυτά τη θεατρική τους δράση. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ερευνούν τον ενεργό ρόλο της σκηνοθεσίας και της σκηνογραφίας. Δρουν σε θεατρικούς χώρους, σε πεζόδρομους και πλατείες, σε δρόμους και αγορές, στο περιβάλλον της πόλης ή της υπαίθρου. Μέχρι σήμερα έχουν δημιουργήσει τις παρακάτω παραστάσεις: ‘Αλαλάζουν’ δρώμενο δρόμου (2003), ‘Έλα...ένα όνειρο παραμύθι’, μια παράσταση για μεγάλους και μικρότερους (2003), ‘Άλμα’, θέαμα δρόμου(2004), ‘Η συντροφία της φωτιάς’, δρώμενο δρόμου(2004),ΣαΛάΤα’, δρώμενο δρόμου(2005)