Βιωματικό εργαστήριο για εκπαιδευτικούς Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης
με θέμα τις τεχνικές του θεάτρου φόρουμ.
«Διαφυγές … από κάθε εξάρτηση»,

ένα θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα-παράσταση θεάτρου φόρουμ
για σχολεία για τη λήψη αποφάσεων και την πρόληψη
Ιτέα, Τετάρτη 17 Μαΐου 2017, 17:30 – 20:30, στο Γυμνάσιο Ιτέας
Δωρεάν για περιορισμένο αριθμό εκπαιδευτικών

Ο Δήμος Δελφών δια του Τμήματος Σχολικών Δραστηριοτήτων της ΔΔΕ Φωκίδας διοργανώνει το βιωματικό εργαστήριο«Διαφυγές … από κάθε εξάρτηση», ένα θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα-παράσταση θεάτρου φόρουμ για σχολεία για τη λήψη αποφάσεων και την πρόληψημε τεχνικές του θεάτρου φόρουμ.Το εργαστήριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης και θα υλοποιηθεί από εμψυχωτές του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.
Η παράσταση και το εκπαιδευτικό υλικό της έχουν εγκριθεί και από το Υπουργείο Παιδείας (68597/Γ7/5-5-14) και το ΙΕΠ (2417/14-3-2014)
Περιγραφή εργαστηρίου: Το Θεατροπαιδαγωγικό Πρόγραμμα «Διαφυγές … από κάθε εξάρτηση» σχεδιάστηκε και οργανώθηκε από μέλη του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και εφαρμόστηκε πρώτη φορά σε σχολεία της Ανατολικής Αττικής το 2000-2001. Το 2010 επανασχεδιάστηκε και υλοποιείται σε Γυμνάσια και Λύκεια από τη Θεατροπαιδαγωγική Ομάδα δρΑΝ (Χριστίνα Κρίθαρη, Αλίνα Σαπρανίδου, Χάρης Χιώτης) σε διδασκαλία εμψύχωση Νίκου Γκόβα. Σκοπός του είναι να θέσει ερωτήματα που σχετίζονται με το θέμα της πρόληψης και της λήψης αποφάσεων στους εφήβους.
Τα μέρη του εργαστηρίου: Στο εργαστήριο θα παρουσιαστεί το πρόγραμμα με τεχνικές Θεάτρου Φόρουμ (AugustoBoal), όπως παρουσιάζεται σε σχολεία:
α) θεατρικό εργαστήριο με ασκήσεις γνωριμίας και ενεργοποίησης των μαθητών,
β) διερεύνηση του θέματος με χρήση τεχνικών εκπαιδευτικού δράματος και του «πακέτου εξερεύνησης» (JohnSomers),
γ) παρουσίαση της παράστασης «Διαφυγές… από κάθε εξάρτηση» από την Ομάδα “κοντρArt”
δ) εμβάθυνση στους χαρακτήρες του έργου με τεχνικές εκπαιδευτικού δράματος
ε) θέατρο Φόρουμ, όπου οι συμμετέχοντες καλούνται να ξαναπαίξουν μερικές σκηνές του έργου και να δώσουν μια διαφορετική λύση-διέξοδο στα διλήμματα της ηρωίδας
στ) αποτίμηση-συζήτηση.

Σκοπός του προγράμματος: είναι να θέσει ερωτήματα που σχετίζονται με το θέμα της λήψης αποφάσεων σε συνθήκες πίεσης στους εφήβους. Το ζητούμενο δεν είναι οι απαντήσεις άλλα η «διαδρομή» που θα διανύσουν για να φτάσουν σε αυτές. Μια διαδρομή- αναζήτηση που φέρνει τους συμμετέχοντες απέναντι σε προσωπικές και κοινωνικές στάσεις, ιδανικά, επιθυμίες και ευθύνες.
Περισσότερα για το θέατρο φόρουμ και την παράσταση στην ιστοσελίδα του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.
Συμμετέχοντες: Το βιωματικό εργαστήριο μπορούν να το παρακολουθήσουν όσοι εκπαιδευτικοί επιθυμούν από τη Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και εμψυχωτές νεανικών ομάδων. Προτεραιότητα έχουν τα μέλη του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και οι εκπαιδευτικοί που προτίθενται να αξιοποιήσουν το συγκεκριμένο υλικό στις τάξεις τους.Θα επιλεγούν 30 εκπαιδευτικοί. Σε περίπτωση που υπάρχουν περισσότερες αιτήσεις συμμετοχής θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Οι συμμετέχοντες πρέπει να φορούν άνετα ρούχα και παπούτσια για κίνηση στο χώρο και ασκήσεις στο έδαφος.
Εμψυχωτές: Γιώργος Μπεκιάρης, Κατερίνα Στεφάνου
Συντελεστές παράστασης: Ελένη Κίτσου, Γιάννης Κουτρουμάνης, Χρήστος Χασκής, Χρήστος Μπουρνάκας, Νίκη Φραγκέλλη
Αιτήσεις συμμετοχής: Η δήλωση συμμετοχής γίνεται στη φόρμα που ακολουθεί μέχρι την Παρασκευή 12 Μαΐου 2017:
https://goo.gl/forms/GCVTW9YiTLSWLUvJ3
Οι εκπαιδευτικοί που θα επιλέγουν για το συγκεκριμένο εργαστήριο θα ενημερωθούν ηλεκτρονικά στο e-mail τους μέχρι 15/05/2017
Οργάνωση:Δήμος Δελφών, Τμήμα Σχολικών Δραστηριοτήτων της ΔΔΕ Φωκίδας, Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση
Γραμματεία/Πληρ.Μισιρλή Ασημένια, politist@dide.fok.sch.gr, 2265079093