Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση

Σε συνεργασία με το Τμήμα Θεάτρου Α.Π.Θ.
_________________________________________________________________________

 

Επιμορφωτικά Θεατρικά σεμινάρια
Θεσσαλονίκη, Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018,
10:00 – 13.00,

Χώρος:Τμήμα Θεάτρου Α.Π.Θ., Εξαδακτύλου 8 και Μακρυγιάννη
(1ος όροφος, αίθουσα Υποκριτικής Α1, 4ος όροφος, αίθουσες ενδυματολογίας- σκηνογραφίας)

  

Δωρεάν για περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων

 

 

Α. «Διαφορετικότητα και θεατροπαιδαγωγική»

Μάρθα Κατσαρίδου, δρ θεατροπαιδαγωγός, διδάσκουσα (ΕΕΠ) Τμήμα Θεάτρου, ΑΠΘ

 

Β. «Εκθεσιακές κούκλες, έρευνα-σημειολογία-κατασκευή στο Τμήμα Θεάτρου του Α.Π.Θ»,

Χρύσα Μάντακα, επίκουρη καθηγήτρια σκηνογραφίας-ενδυματολογίας
Στέργιος Πρώιος, μέλος Ε.Δ.Ι.Π. με ειδίκευση στην σκηνογραφία

 

 

Τα σεμινάρια οργανώνονται από το Πανελλήνιο  Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση  σε συνεργασία με  το Τμήμα Θεάτρου Α.Π.Θ. στο πλαίσιο των μετασυνεδριακών εκδηλώσεων της

8ης Διεθνούς Συνδιάσκεψης της Αθήνας  «Θέατρο και παραστατικές τέχνες στην εκπαίδευση: Ουτοπία ή Αναγκαιότητα;»,

 

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η συμμετοχή είναι δωρεάν αλλά απαιτείται αίτηση.  Προτεραιότητα έχουν τα μέλη του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.

Αιτήσεις συμμετοχής: Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής σε ένα από τα δύο σεμινάρια ΜΕΧΡΙ τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018  στη ΦΟΡΜΑ ΑΙΤΗΣΗΣ εδώ  και θα ειδοποιηθούν για τη συμμετοχή τους στο προσωπικό e-mail τους μέχρι τις 11/12/2018.

Αν οι αιτήσεις υπερβούν τον μέγιστο αριθμό συμμετεχόντων, θα γίνει κλήρωση.

 

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση – Γραφείο Β. Ελλάδας.

Πληροφορίες: Αντιγόνη Τσαρμποπούλου antitsarb@gmail.com, 6976716064.

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ

Α)«Διαφορετικότητα και θεατροπαιδαγωγική»,

Επιμορφώτρια Μάρθα Κατσαρίδου δρ θεατροπαιδαγωγός, διδάσκουσα (ΕΕΠ) Τμήμα Θεάτρου, ΑΠΘ
Στον σχεδιασμό και στην εμψύχωση συνεργάζονται οι φοιτήτριες του Τμήματος Θεάτρου: (Ομάδα 1) Ερμιόνη Γεωργουλάκη Τζαννέτου, Πηνελόπη Γρηγοριάδου, Εύα Κουρελιά, Λυδία Λευκοπούλου, Ελένη Μεντεκίδου, Ελένη Σάμπρη,  (Ομάδα 2) Κατερίνα Αγγίσταλη, ΜαριλέναΖαπουνίδη, Ειρήνη Καρυώτη, Ευαγγελία Κίτση, Βαλένα Παπαδοπούλου, Φωτεινή Τσακίρη.

 

Το συγκεκριμένο τρίωρο βιωματικό εργαστήριο προτείνει επιλεγμένες θεατροπαιδαγωγικές μεθόδους και τεχνικές με στόχο την προσέγγιση της διαφορετικότητας. Με κύριο εργαλείο το θέατρο και έχοντας ως υλικό δύο λογοτεχνικά βιβλία, την «Τελευταία μαύρη γάτα» του Ευγένιου Τριβιζά και «Το αγόρι με τη βαλίτσα» του Μάικ Κένι, σε διασκευή της Ξένιας Καλογεροπούλου, προτείνονται θεατροπαιδαγωγικές δραστηριότητες για τη νοηματοδότηση των ιστοριών και την ανάλυση των σημαντικών κοινωνικών θεμάτων που τίθενται σε αυτές. Οι στερεότυπες αντιλήψεις, ο ρατσισμός, το προσφυγικό, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, η ενδυνάμωση αποτελούν θέματα που θα διερευνηθούν θεατροπαιδαγωγικά, μέσα από αναφορές στα λογοτεχνικά κείμενα αλλά και στην επικαιρότητα. Βασική επιδίωξη είναι οι συμμετέχοντες, μέσα από τις προτεινόμενες θεατροπαιδαγωγικές τεχνικές και το επιλεγμένο υλικό, να ευαισθητοποιηθούν στα θέματα, να ενημερωθούν για την επικαιρότητα, να προβληματιστούν, να ανακαλέσουν προσωπικές εμπειρίες και τελικά να αναπτύξουν κριτική συνειδητοποίηση της πραγματικότητας και διάθεση για κοινωνική αλλαγή. Το θεατροπαιδαγωγικό εργαστήριο σχεδιάστηκε και εφαρμόστηκε στο πλαίσιο του μαθήματος «Διδακτική: Το Θέατρο στο Σχολείο», που προσφέρεται στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. Έχει ήδη εφαρμοστεί με επιτυχία σε δημόσιο σχολείο, σε δημοτική βιβλιοθήκη, στο Εργαστήριο Κοινωνικού Θεάτρου του Τμήματος Θεάτρου και στο συνέδριο «Οι Τέχνες στο ελληνικό σχολείο: παρόν και μέλλον».

 

Αριθμός συμμετεχόντων: 25 άτομα

Χώρος: 1ος όροφος, αίθουσα Υποκριτικής Α1

 

Β)«Εκθεσιακές κούκλες, έρευνα-σημειολογία-κατασκευή, στο Τμήμα Θεάτρου του Α.Π.Θ»

Επιμορφωτές: Χρύσα Μάντακα, επίκουρη καθηγήτρια σκηνογραφίας-ενδυματολογίας, και Στέργιος Πρώιος, μέλος Ε.Δ.Ι.Π. με ειδίκευση στην σκηνογραφία

Στον σχεδιασμό και στην εμψύχωση συνεργάζονται οι φοιτήτριες του Τμήματος Θεάτρου: Πετρή Καραδημητρίου, Κωνσταντίνα Μπάτζιου, Χαρά Γεωργάκη, Αλεξία Βούσβουρα

Τεχνική υποστήριξη: Ελένη Χασιώτη

 

Στο θεωρητικό σκέλος θα παρουσιάσουμε μια ποικιλία εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων όπου η εκθεσιακή κούκλα αντιμετωπίστηκε ως μέσο για την εικαστική ερμηνεία θεατρικών προσώπων, όπως καλλιτεχνικές διπλωματικές εργασίες ενδυματολογίας, εργασίες μαθημάτων ενδυματολογίας κ.α. Στο πρακτικό σκέλος θα έρθουμε σε επαφή με υλικά και τεχνικές κατασκευής κούκλας και ενδυματολογικών στοιχείων και θα εκπονήσουμε μια άσκηση εφαρμογής με αφορμή ένα θεατρικό πρόσωπο από το έργο του Lewis Caroll Η Αλίκη στη χώρα των Θαυμάτων.
To σεμινάριο στοχεύει στη διερεύνηση των δυνατοτήτων που παρέχει η εκθεσιακή κούκλα ως εργαλείο για τη δημιουργική έκφραση των μαθητών στο σχολικό περιβάλλον καθώς και στην εξοικείωση με τις κατασκευαστικές τεχνικές.

 

Αριθμός συμμετεχόντων: 20 άτομα

Χώρος: 4ος όροφος, αίθουσες ενδυματολογίας- σκηνογραφίας

Υλικά που θα πρέπει οι συμμετέχοντες να έχουν μαζί τους:

Για το προσχέδιο-μακέτα:Χαρτί και μολύβι, μαρκαδόρους, ξυλομπογιές

Για την κούκλα (ενδεικτικά):

- Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ήδη υπάρχουσες κούκλες ή τμήματα αυτών (π.χ κούκλες εμπορίου παιχνιδιών, κούκλες ξύλινα μανεκέν από είδη σχεδίου, προκατασκευασμένα κεφάλια, άλλα μέλη)

- Για νέες κατασκευές μπορούν να χρησιμοποιηθούν: σχοινί, σύρμα, αυτοκόλλητη ταινία, γυψόγαζα, πηλός που στεγνώνει μόνος του, βάτα για γέμισμα μαξιλαριών, αυγά από φελιζόλ, αφρολέξ, τουλπάνι, διάφορες κολλητικές ουσίες, συνθετικά μαλλιά, τζίβα υδραυλικού, νήματα πλεξίματος, καθώς και οποιοδήποτε υλικό ανακύκλωσης  (μπουκάλια, βάζα), το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για βάση στήριξης ή για άλλη χρήση.  

Για τα κοστούμια (ενδεικτικά):

Υφάσματα, δερματίνη, τσόχα (και άλλα υλικά που δεν ξεφτάνε), είδη συσκευασίας, τρέσες, κορδέλες, χάντρες, βέλκρο, κουμπάκια, κόπιτσες, λαστιχάκι για ζωνάρια μέσης, κλωστές, βελόνες, ψαλίδι, μεζούρα.

Όσοι θελήσουν να ράψουν κοστούμια για τις κούκλες τους καλό είναι να έχουν κάποιες βασικές γνώσεις ραπτικής.