ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – ΓΡΑΦΕΙΟ ΒΟΡ ΕΛΛΑΔΑΣ

 

Εργαστήριο

Η δραματοποίηση ως κύριος πόλος της θεατρικής αγωγής

Θεσσαλονίκη Παρασκευή 2 Μαρτίου 17:00-21:00

Χώρος: Θέατρο SourLiBoom

Κ. Κρυστάλλη 4, 4ος όροφος (Πλ. Αντιγονιδών)

  

Εμψυχωτής: Τάκης Τζαμαργιάς

 

 

Το εργαστήριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, θεατροπαιδαγωγούς, θεατρολόγους, φοιτητές, εμψυχωτές.

 

Το εργαστήριo επικεντρώνεται στη δραματοποίηση ως κύριο πόλο θεατρικής έκφρασης στη εκπαιδευτική διαδικασία, και ως μέρος της διδακτικής μεθοδολογίας για την ανάδειξη αφηγηματικών κυρίως μαθημάτων.

 

Σύγχρονες παιδαγωγικές μέθοδοι κάνουν λόγο για ομαδοσυνεργατική, μαθητοκεντρική διδασκαλία  και διαθεματική γνώση και μάθηση. Όλα αυτά πραγματοποιούνται κατά τον καλύτερο τρόπο μέσα από τη δραματοποίηση, την αξιοποίηση των δραματικών-κειμενικών και παραστατικών-θεατρικών κωδίκων, που συναπαρτίζουν στοιχεία της θεατρικής τεχνικής, η οποία εκδηλώνεται αρχικά ως εργαστήριο γραφής και στη συνέχεια ως υποτυπώδης παράσταση μέσα στην αίθουσα διδασκαλίας. Μέσα από το εργαστήριο γραφής και τη δραματοποίηση, ο εκπαιδευτικός εμπλουτίζει και ανανεώνει τους παραδοσιακούς τρόπους διδασκαλίας, ενεργοποιεί τη  φαντασία και προκαλεί την κρίση των μαθητών, ενισχύει τις γλωσσικές τους δεξιότητες και εμπλουτίζει τους λεκτικούς τρόπους επικοινωνίας, επαυξάνει τη συμμετοχικότητά τους στο μάθημα και ευνοεί την ανάδειξη όλων των φανερών ή λανθανουσών δεξιοτήτων και προσόντων τους. Κατ’ αυτό τον τρόπο, η πρωτότυπη παραγωγή δραματοποιημένων κειμένων, που προκύπτουν από συλλογική διεργασία και συμμετοχή όλου του μαθητικού δυναμικού της τάξης και στη συνέχεια η θεατρική της απόδοση, μέσα στην αυτοσχέδια σκηνή της αίθουσας διδασκαλίας, αναδεικνύει τη δραματοποίηση σε σύγχρονη παιδαγωγική μέθοδο με ιδιαίτερα αξιόλογα αποτελέσματα, αφού ο ρόλος που καλούνται οι μαθητές να υποστηρίξουν, τους φέρνει σε μια άμεση και βιωματική επαφή με τη γνώση και την πληροφορία που δι’ αυτού διοχετεύεται ως περιεχόμενο της δραματοποιημένης κατάστασης.

 

Διάρκεια εργαστηρίου: 4 ώρες

 

Κόστος συμμετοχής:

Μέλη του Πανελλήνιου Δικτύου για το θέατρο στην Εκπαίδευση: 10 €

Μη μέλη 17 €

 

ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Ο αριθμός συμμετεχόντων είναι περιορισμένος λόγω του βιωματικού χαρακτήρα του εργαστηρίου. Σειρά προτεραιότητας έχουν τα μέλη του Δικτύου.

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει:

α) να καταθέσουν το ποσό στον λογαριασμό ALPHA GR73 0140 2020 2020 02002 000277

β) να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική φόρμα αίτησης ΕΔΩ 

 

ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ: προτιμάμε ηλεκτρονική μεταφορά χρημάτων (ebanking κ.λπ.). Η κατάθεση στο ταμείο της τράπεζας επιβαρύνει το Δίκτυο.

Καταληκτική ημερομηνία αιτήσεων: 26/2/2018. Οι ενδιαφερόμενοι θα λάβουν mail με επιβεβαίωση της κατάθεσης, της λήψης της αίτησης καθώς και επιβεβαίωση της συμμετοχής τους στο εργαστήριο.

 

ΟΡΓΑΝΩΣΗ: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση-Γραφείο Β. Ελλάδας

Επικοινωνία: Αντιγόνη Τσαρμποπούλου / antitsarb@gmail.com

Τηλ.: 6976716064
_____________________________________________________________________

Ο Τάκης Τζαμαργιάς γεννήθηκε στον Πειραιά. Aπόφοιτος της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης του Πειραϊκού Συνδέσμου και πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος του ΕΚΠΑ. Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος του ιδίου τμήματος με ειδίκευση «Θέατρο στην εκπαίδευση». Υποψήφιος διδάκτορας του Παν. Αθηνών. Από το 2003 διδάσκει ως ΕΕΠ (Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό) στο ΠΤΔΕ και στο Τμήμα Επιστημών Αγωγής του ΕΚΠΑ. Δίδαξε Υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Πειραϊκού Συνδέσμου, του Εμπρός και  Γιώργου Αρμένη και σε ποικίλα εργαστήρια δήμων και κοινοτήτων. Για 15  χρόνια υπεύθυνος σκηνοθέτης της Θεατρικής  Σκηνής του Δήμου Κερατσινίου και ιδρυτής της  Εταιρείας Θεάτρου Δυτικά της Πόλης, συνεργαζόμενος με τα κρατικά Θέατρα Εθνικό Θέατρο,ΘΟΚ, ΚΘΒΕ, και τους ελεύθερους θιάσους στην Ελλάδα και στην Κύπρο και με συμμετοχή σε Φεστιβάλ Αθηνών κ.ά. Από το 2013 -2015 ήταν ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά. Επίσης έχει λάβει μέρος σε συνέδρια και ημερίδες σχεδόν αποκλειστικά για το θέατρο στο σχολείο και έχει γράψει άρθρα για αυτό. Στη συγγραφική ομάδα για το βιβλίο Στοιχεία Θεατρολογίας της Α΄ Λυκείου (Αθήνα, ΟΕΔΒ,1998), Πολιτιστικές Εκδηλώσεις στο Σχολείο Πρωτοβάθμια-Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Αθήνα, Ατραπός,  2004), Στη Χώρα του Τοτώρα (Αθήνα, Πατάκης, 2010). Πρόεδρος της Επιτροπής του ΥΠΠΟ  για τα βραβεία Θεάτρου για ανήλικους θεατές και μέλος Επιτροπής Κρατικών Επιχορηγήσεων. Ανάμεσα στις σκηνοθεσίες του συγκαταλέγονται οι: Ο καλός άνθρωπος του Σε-Τσουάν(Μπρεχτ-Από Μηχανής-1999) Εις το ρεύμα της ζωής τους (δραματοποιημένη μεταφορά διηγημάτων του Σωτήρη Δημητρίου-Από Μηχανής - 2002).Πήγαινε-Έλα και Τι Πού (Μονόπρακτα Μπέκετ –Σφενδόνη-2003), Kαλλιφόρνια Ντρίμιν (Βασίλη Κατσικονούρη –Εθνικό Θέατρο-2004). BlackEyed  (Μπέτυ Σάμιε -2007), Η Πάχνη (Αντ.κ Κων. Κούφαλης-Πορεία, Φεστιβάλ Φιλίππων - 2009), Ιδού Εγώ. Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι – Το Σύννεφο με Παντελόνια, (δραματ. σύνθεση Ηλία Πολλάτου – Τάκη Τζαμαργιά –Επι Κολωνώ -2010.), Καυτός Πάγος (Μπράιαν Λέιβερι-ΘΟΚ-2008), Φτωχοί και Άγιοι (Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης-ΕΘΑΛ Κύπρος-2008), 2η Ευκαιρία (Γιώργος Ηλιόπουλος-ΚΘΒΕ-2009), Ο…του μέλλοντος Γιώργος Χειμωνάς  (Σύνθεση κειμένων από: Ο γιατρός Ινεότης και άλλα-Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου - 2010), Παραμύθι χωρίς όνομα (Πηνελόπη Δέλτα – Εθνικό Θέατρο-2010-2011), Ο Μεγάλος Περίπατος του Πέτρου (Άλκη Ζέη – Εθνικό Θέατρο – 2011-2013),  Αντιγόνη (Σοφοκλής –μτφρ. Νίκος Παναγιωτόπουλος-2010-2012.), Η Μικρή μας Πόλη (Θόρντον Γουαϊλντερ –Ακροπόλ- 2012), Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα (Χάντον – Στιβενς –Αγγέλων Βήμα-2013),  Το Τρίτο Στεφάνι (Κώστας Ταχτσής –ΘΟΚ- 2014-15, Βραβείο Σκηνοθεσίας στα βραβεία Θεάτρου Κύπρου). Συγγνώμη (Μάρτα Μπουτσάκα –Σταθμός- 2015). Ριχάρδος ο Γ΄(Σαίξπηρ – μτφρ. Κ. Καρθαίος – 2016), Ο Μεγάλος Περίπατος του Πέτρου (Άλκη Ζέη – ΘΟΚ- 2016), Η τάξη μας (Ταντέους Σλομποτζιάνεκ – Εθνικό Θέατρο -2017), Μίζερι (Στήβεν Κινγκ – Ιλίσια Βολανάκης- 2018).