Το ταξίδι και τα όνειρα ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων
----------------------------------------------------------------------

 


Διεθνής Ημέρα Δράσης 21 Μαρτίου 2017


  πρόσκληση για φεστιβαλ, δράσεις, εκδηλώσεις
 ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΙΕΠ-ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΕΓΚΡΙΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ "ΚΙ ΑΝ ΗΣΟΥΝ ΕΣΥ;"
ΕΓΚΡΙΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ "ΜΟΝΟΛΟΓΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ"


Η ιδέα: Το βιβλίο «Μονόλογοι από το Αιγαίο» αποτελεί συλλογή 28 μαρτυριών ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Ιράν, το Μαρόκο και την Αίγυπτο. Τα παιδιά αυτά, τα οποία διαμένουν σε ξενώνες φιλοξενίας, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους και έφτασαν  μόνα τους στην Ελλάδα, διασχίζοντας το Αιγαίο.

Οι «Μονόλογοι από το Αιγαίο» είναι το αποτέλεσμα κύκλου θεατρικών βιωματικών εργαστηρίων, που υλοποιήθηκαν από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο του 2016, ως δράση του  προγράμματος ευαισθητοποίησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και  για ζητήματα προσφύγων «Κι αν ήσουν εσύ;». Το πρόγραμμα υλοποιείται από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, είναι εγκεκριμένο  από το Υπουργείο Παιδείας και πιστοποιημένο από τον IDEA - Διεθνής Οργανισμός για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.

Στόχος της δράσης «Μονόλογοι από το Αιγαίο» ήταν να καταγραφούν όχι μόνο οι δυσκολίες που βίωσαν και βιώνουν οι ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες αλλά και όσα αγαπούν, όσα ελπίζουν κι ονειρεύονται

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Η έκδοση: Οι 28 μαρτυρίες αποτυπώθηκαν στην ειδική έκδοση-βιβλίο «Μονόλογοι από το Αιγαίο: το ταξίδι και τα όνειρα ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων», που κυκλοφόρησε στα ελληνικά και στα αγγλικά τον Οκτώβριο του 2016, από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Το βιβλίο διατίθεται σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή δωρεάν μέσα από τη σελίδα www.TheatroEdu.gr ή από τη γραμματεία του Προγράμματος.

Η αξιοποίηση των κειμένων είναι ελεύθερη αρκεί να αναφέρεται η πηγή.
Δεν επιτρέπεται η χρήση των κειμένων για εμπορικούς σκοπούς.

 

ΕΔΩ ΟΛΟΤΟ ΒΙΒΛΙΟ(κείμενα και εικόνες) ........ εδώ μονο τα κείμενα


--------------------------------------------------------------------------------------------------

Η πρόταση για δράσεις:
Καλούμε τα σχολεία ή άλλες ομάδες νέων να αξιοποιήσουν τις αφηγήσεις των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων, για την ευαισθητοποίηση των μαθητών και την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης, με οποιοδήποτε τρόπο θεωρούν κατάλληλο, είτε στο πλαίσιο των διαφόρων μαθημάτων είτε μέσα από τα προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων, την ευέλικτη ζώνη, τις ερευνητικές εργασίες, τις θεατρικές ή λογοτεχνικές ομάδες, τα εργαστήρια νέων σε Δήμους, τους παιδικούς θιάσους κ.ά. Εμπνεόμενοι από τις ιστορίες των παιδιών, ας επιστρατεύσουμε τη φαντασία, την ευρηματικότητα και το μεράκι, με στόχο τη δημιουργία δρώμενων, θεατρικών παραστάσεων, βίντεο, ραδιοφωνικών αφηγήσεων κ.ά.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ Ανακοινώσεις-φωτογραφίες

 ΑΘΗΝΑ 24/11/2016

 

 ΠΑΤΡΑ 17/1/2017

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 29/1/2017 
ΚΑΛΑΜΑΤΑ 12/2/2017


έγραψαν

 


---------------------------------------------------------------------------------------------- 

Η Διεθνής Ημέρα Δράσης 21 Μαρτίου 2017

Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έχουν ορίσει την 21 Μαρτίου 2017, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού, ως Διευνής Ημέρα Δράσης «Μονόλογοι από το Αιγαίο». Καλλιτεχνικά δρώμενα, παραστάσεις, δημόσιες αναγνώσεις κειμένων, φεστιβάλ με τη συμμετοχή σχολείων, καλλιτεχνικών και νεανικών ομάδων, θα λάβουν χώρα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο, καθώς το κάλεσμα απευθύνει και ο  Διεθνής  Οργανισμός για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (IDEA).

Ας πάρουμε όλοι μέρος σε αυτή τη γιορτή, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για δράσεις στις 21 Μαρτίου, και ας μοιραστούμε το αποτέλεσμα της δουλειάς μας, στέλνοντας στο monologues@theatroedu.gr φωτογραφίες και συνδέσμους από βίντεο για δημοσίευση στην ιστοσελίδα του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (www.theatroedu.gr)

 

Ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί να ακουστεί δυνατά η φωνή των παιδιών που έχασαν την παιδική τους ηλικία, λόγω πολέμου ή φτώχειας, μέσα από τις φωνές άλλων παιδιών, συνομηλίκων τους!

---------
Γραμματεία/Πληροφορίες: 2106541600 / humanrights@theatroedu.gr / monologues@theatroedu.gr
---------------------------------------------------------------------------------------------------


ΣΥΝΤΟΜΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ


2017_2_12 Καλαμάτα. Παρουσίαση βιβλίου "Μονόλογοι από το Αιγαίο"
2017_1_29 Θεσσαλονίκη. Παρουσίαση βιβλίου "Μονόλογοι από το Αιγαίο"
2017_1_17 Πάτρα. Παρουσίαση βιβλίου "Μονόλογοι από το Αιγαίο"
2016_11_24 Αθήνα. Παρουσίαση βιβλίου "Μονόλογοι από το Αιγαίο"