"Κι αν ήσουν εσύ;"
Ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων
με βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος

«Θεατρικές τεχνικές για ευαισθητοποίηση
στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων»

Βιωματικό εργαστήριο

Ιτέα, Σάββατο 14 Μαΐου 2016, 10.00 – 17.30
Τόπος: Γυμνάσιο Ιτέας
Δωρεάν για περιορισμένο αριθμό εκπαιδευτικών
www.TheatroEdu.gr


Το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα (Υ.Α.), το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και ο Δήμος Δελφών στο πλαίσιο του προγράμματος «Κι αν ήσουν εσύ; ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και τους πρόσφυγες με βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος», διοργανώνουν επιμορφωτικό βιωματικό εργαστήριο υποστήριξης εκπαιδευτικών που υλοποιούν ή που ενδιαφέρονται να υλοποιήσουν ανάλογα προγράμματα.
Το εργαστήριο πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Τμήμα Σχολικών Δραστηριοτήτων Β/βαθμιας Δ/νσης Φωκίδας, με τη συμμετοχή της Α/θμιας Δ/νσης Φωκίδας, το Γραφείο Σχολικών Συμβούλων Β/θμιας Δ/νσης Φωκίδας, το Σύλλογο Φιλολόγων Φωκίδας .
Το εργαστήριο γίνεται με βάση το νέο εγχειρίδιο της Υ.Α. με τίτλο «Δραστηριότητες βιωματικής μάθησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των προσφύγων» (Εγκεκριμένο από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, αρ. 76/13-12-2014 Πράξη του Δ.Σ του ΙΕΠ)

Συμμετέχοντες: Το βιωματικό εργαστήριο μπορούν να το παρακολουθήσουν όσοι εκπαιδευτικοί επιθυμούν από τη Δευτεροβάθμια και την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Προτεραιότητα έχουν τα μέλη του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και οι εκπαιδευτικοί που υλοποιούν ανάλογα προγράμματα και δεν έχουν μεγάλη εμπειρία σε τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος.

ΚΛΙΚ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣΠήραν μέρος:
23 εκπαιδευτικοί

Επιμορφωτές: Διονυσία Ασπρογέρακα, Γιώργος Μπεκιάρης,  Νάσια Χολέβα,  επιμορφωτές στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα της Ύπατης Αρμοστείας «Κι αν ήσουν εσύ»,

Σύντομη περιγραφή: το Εργαστήριο στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των συμμετεχόντων σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων γενικότερα και των δικαιωμάτων των προσφύγων ειδικότερα και στην εξοικείωση των εκπαιδευτικών με τη χρήση τεχνικών θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος, που μπορούν να αξιοποιηθούν στο σχεδιασμό προγραμμάτων ή μαθημάτων με ανάλογη θεματολογία. Επίσης στοχεύει και στην παρουσίαση εκπαιδευτικού υλικού διαφόρων φορέων που ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα,
Το εργαστήριο είναι βιωματικό, περιλαμβάνει ασκήσεις, παιχνίδια, αυτοσχεδιασμούς, παιχνίδια ρόλων και άλλες δραστηριότητες, και χτίζεται βήμα-βήμα. Γι’ αυτό οι συμμετέχοντες είναι απαραίτητο: να φορούν άνετα ρούχα και παπούτσια για κινητικές ασκήσεις στο χώρο και να φέρουν μαζί τους … κέφι και όρεξη για πειραματισμούς!

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ
10.00 – 10.15: Προσέλευση - Εγγραφές
10.15 – 10.30: Έναρξη – Παρουσίαση του Προγράμματος «κι αν ήσουν εσύ;»
10.30 – 13.30: Α΄ μέρος εργαστηρίου
13.30 – 14.15: Διάλειμμα
14.15 – 16.15: Β΄ μέρος εργαστηρίου
16.15 – 17.30: Σχεδιασμός προγραμμάτων - Συζήτηση – Βεβαιώσεις

Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, Ύπατη Αρμοστεία ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Δήμος Δελφών
Συνεργασία: Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων Δ/νσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φωκίδας,
Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φωκίδας, Γραφείο Συμβούλων Β/θμιας Φωκίδας, Σύνδεσμος Φιλολόγων Φωκίδας
Γραμματεία/Πληρ. Μισιρλή Ασημένια, politist@dide.fok.sch.gr, 2265079093
Γιάννα Παπαδοπούλου humanrights@theatroedu.gr www.TheatroEdu.gr

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ - UNHCR