"Κι αν ήσουν εσύ;"
Ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων
με βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος

 

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ (4Σ4)
Θεσσαλονίκη Σάββατο 28/1/2017
Τόπος: 1ο ΓΕΛ Συκεών
(Επταπυργίου 150, λεωφορείο 23 από την αφετηρία της Πλατείας Ελευθερίας και στάση «Σχολείο» στο Επταπύργιο)
δωρεάν για περιορισμένο αριθμό εκπαιδευτικών
προτεραιότητα σε μέλη του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση
και σε μέλη του Συλλόγου Αποφοίτων της Σχολής Καλών Τεχνών του Τμήματος Θεάτρου του ΑΠΘ

μέρος της διημερίδας επιμορφωτικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων 28-29/1/2017
πρόγραμμα εδώ!


΄ΦΟΡΜΑ ΑΙΤΗΣΕΩΝ
Καταληκτική ημερομηνία αιτήσεων: 25 Ιανουαρίου 2017.
Επιβεβαίωση συμμετοχής με προσωπικό email στις 26/1/2017
.


ΑΙΤΗΣΕΙΣ: 106 ΠΗΡΑΝ ΜΕΡΟΣ: 93

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1: 10:00 - 15:30 "Μονόλογοι από το Αιγαίο" (ομάδα α)

για εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Επιμορφωτές: Βέρα Λάρδη, Γιώργος Μπεκιάρης
Αιτήσεις: 25 Πήραν μέρος: 24
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 2: 10:00 - 15:30 "Μονόλογοι από το Αιγαίο" (ομάδα β)
για εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Επιμορφωτές: Ηρώ Ποταμούση, Σόνια Μολογούση,
Αιτήσεις: 50 Πήραν μέρος: 18
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3: 10:00- 12:45 "Ο ελέφαντας και το μυρμήγκι"
για εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Επιμορφωτές: Χριστίνα Ζουρίδου, Ρίτα Πουταχίδου
Αιτήσεις: 30 Πήραν μέρος: 27
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 4: 13:15 - 15:30 "Ειρήνη" - η ιστορία ενός παιδιού πρόσφυγα
για εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Επιμορφώτρια: Ειρήνη Μαρνά
Αιτήσεις: 26 Πήραν μέρος: 24

Οργάνωση:
Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση,  Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ
Συνεργασία: Σύλλογος Αποφοίτων του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ
Στήριξη: 1ο ΓΕΛ Συκεών Θεσσαλονίκης

Γραμματεία: Γιάννα Παπαδοπούλου humanrights@theatroedu.gr
__________________________________________________________________________

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ 1 & 2: 10:00 - 15:30 "Μονόλογοι από το Αιγαίο" (2 ομάδες)

για εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Επιμορφωτές: Βέρα Λάρδη, Γιώργος Μπεκιάρης, Σόνια Μολογούση, Ηρώ Ποταμούση, Χαρά Τσουκαλά

Από τον Μάιο μέχρι τον Ιούλιο του 2016 το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και την ΜΚΟ PRAKSIS πραγματοποίησαν τη δράση «Μονόλογοι από το Αιγαίο», με στόχο την καταγραφή των ιστοριών ασυνόδευτων εφήβων. Το εργαστήρι, αξιοποιώντας το υλικό που προέκυψε από την παραπάνω δράση στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των συμμετεχόντων σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων γενικότερα, των δικαιωμάτων των προσφύγων ειδικότερα, καθώς και στην εξοικείωση των εκπαιδευτικών με τη χρήση τεχνικών θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος. Τα παραπάνω μπορούν να αξιοποιηθούν στον σχεδιασμό προγραμμάτων ή μαθημάτων με ανάλογη θεματολογία.  Το εργαστήριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, θεατρολόγους, θεατροπαιδαγωγούς και συντονιστές ομάδων νέων. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να φορούν άνετα ρούχα και παπούτσια (ιδανικά φόρμα και αθλητικά παπούτσια), ώστε να μπορούν να κινηθούν άνετα στον χώρο.
Η Βέρα Λάρδη γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Θεατρολογία και Ιστορία Τέχνης στο Η. Βασίλειο και Υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Εκπαιδεύεται στο ψυχόδραμα.  Ασχολείται με το θέατρο Playback και την εκπαίδευση ενηλίκων και συντονίζει  θεατροπαιδαγωγικά εργαστήρια. Έχει συνεργαστεί με φορείς όπως οι ΠΔΕ Αθηνών και Βορείου Αιγαίου, το ΚΕΘΕΑ, το Station Athens, το περιοδικό δρόμου «Σχεδία»,  το Θεατροδρόμιο Ναυπλίου, η ΕΣΗΕΑ κ.ά. Είναι συνδημιουργός  του project «GR Refugees», που έχει στόχο την κατανόηση του σύμπλοκου θέματος της προσφυγικής κρίσης και την επαφή με όσο το δυνατόν περισσότερους εμπλεκόμενους ρόλους. Το project συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων: έρευνα πεδίου στη Λέσβο (συνεντεύξεις με κατοίκους, πρόσφυγες, τοπικούς φορείς, ΜΚΟ, δημοσιογράφους κ.ά.), εθελοντική εργασία στην πρώτη υποδοχή προσφύγων, συμμετοχή σε καλλιτεχνικές δράσεις (Το ταξίδι του πρόσφυγα - Φεστιβάλ Αθηνών, The Dome Experience- Biennale Αθήνας, Μεσάζοντες- Station Athens) και εργαστήρια με εκπαιδευτικούς (ΠΔΕ Λέσβος, ΠΔΘΕ).  Συνεργάστηκε στη δράση «Μονόλογοι από το Αιγαίο» του προγράμματος “κι αν ήσουν εσύ” του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση  σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για του πρόσφυγες. Εργάζεται στην ΜΚΟ «Άρσις» ως φροντίστρια στο relocation scheme της Αθήνας συνεχίζοντας το ταξίδι της κατανόησης του ακατανόητου.
Ο Γιώργος Μπεκιάρης είναι δάσκαλος και θεατρολόγος. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια Θεατρικού Παιχνιδιού και Εκφραστικής Κίνησης. Ασχολείται με το Θέατρο στην Εκπαίδευση ως πράξη τέχνης και ως πράξη διδασκαλίας, αξιοποιώντας θεατρικές τεχνικές, θεατρικό παιχνίδι και βιωματικούς τρόπους μάθησης. Εμψυχώνει ομάδες θεατρικού παιχνιδιού μαθητών δημοτικού και εφήβων. Είναι μέλος της Θεατροπαιδαγωγικής Ομάδας ΠΑιΘέΑ, στο πλαίσιο της οποίας αξιοποίησε τεχνικές του Εκπαιδευτικού Δράματος και του Θεάτρου Φόρουμ για τη δημιουργία του θεατροπαιδαγωγικού προγράμματος «349’ ακόμα…» για τον σχολικό εκφοβισμό. Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με την αξιοποίηση του θεάτρου σκιών στην εκπαίδευση και με εναλλακτικές χρήσεις της σκιάς στο θέατρο. Στο πλαίσιο αυτό, σκηνοθέτησε τη θεατρική παράσταση της Ομάδας «Το γαϊτανάκι των σκιών και των χρωμάτων». Ως εμπειρογνώμονας του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου για το Νέο Σχολείο στο πεδίο του Πολιτισμού έχει πάρει μέρος στη συγγραφή των Νέων Προγραμμάτων Σπουδών και του Οδηγού Εκπαιδευτικού για το μάθημα της Θεατρικής Αγωγής στην υποχρεωτική εκπαίδευση και του Οδηγού Εκπαιδευτικού για το μάθημα Θεατρικό Παιχνίδι - Δραματοποίηση Κειμένων στα Καλλιτεχνικά Σχολεία. Συμμετέχει ως επιμορφωτής και εμψυχωτής στο Πρόγραμμα «κι αν ήσουν εσύ;», που υλοποιεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Η Ηρώ Ποταμούση είναι απόφοιτη του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και του Κέντρου Καλλιτεχνικής και Δημιουργικής Εκπαίδευσης «ΑΝΙΜΑ». Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Θέατρο στην Εκπαίδευση στο University of Warwick του Η. Βασιλείου. Υπήρξε μέλος του Δ.Σ. του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (2008-2011). Από το 2008 ασχολείται με τη δημιουργία και την εμψύχωση εκπαιδευτικού συνοδευτικού υλικού σε παιδικές και εφηβικές παραστάσεις. Ως επιμορφώτρια και θεατροπαιδαγωγός έχει εμψυχώσει εργαστήρια παιδιών, εφήβων και εκπαιδευτικών και έχει συμμετάσχει σε θεατροπαιδαγωγικά προγράμματα που προσεγγίζουν κοινωνικά ζητήματα μέσω του θεάτρου σε συνεργασία με φορείς όπως το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση. Ως εμπειρογνώμονας του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου έχει πάρει μέρος στη συγγραφή του Προγράμματος Σπουδών για το μάθημα Θεατρικό Παιχνίδι - Δραματοποίηση Κειμένων στα Καλλιτεχνικά Σχολεία. Συμμετέχει ως επιμορφώτρια και εμψυχώτρια στο πρόγραμμα «κι αν ήσουν εσύ;», που υλοποιεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Από το 2015 εργάζεται ως κοινωνιολόγος στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Η Σόνια Μολογούση είναι θεατρολόγος και θεατροπαιδαγωγός, απόφοιτη του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών και του University of Warwick της Μ. Βρετανίας, όπου ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Θέατρο στην Εκπαίδευση. Έχει εργαστεί εθελοντικά με ομάδες παιδιών και νέων στην Ελλάδα (Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, Δρόμοι Ζωής) και το εξωτερικό. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια πάνω σε διάφορες δραματικές τεχνικές, τo κουκλοθέατρο και τo θέατρο στην εκπαίδευση. Κατά το διάστημα 2011-2014 υπήρξε μέλος του Δ.Σ. του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση. Ως θεατροπαιδαγωγός εργάζεται σε δήμους και σε σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης από το 2008 έως σήμερα, ενώ έχει επίσης εμψυχώσει εργαστήρια σε συνεργασία με Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση. Συμμετέχει ως επιμορφώτρια και εμψυχώτρια στο πρόγραμμα «κι αν ήσουν εσύ;», που υλοποιεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Η Χαρά Τσουκαλά είναι απόφοιτος της ΑΣΟΕΕ, του Deree College (BA in Economics) και του Univercity of Kent, UK, (Master of Arts in Economics). Έχει, επίσης, τίτλο σπουδών στα Παιδαγωγικά από την ΠΑΤΕΣ/ΣΕΛΕΤΕ. Μέχρι τον Ιούνιο του 2014 υπηρέτησε στη δημόσια Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και συμμετείχε σε πολλές επιμορφωτικές δράσεις του, όπως βιωματικά θεατρικά εργαστήρια, Διεθνείς Συνδιασκέψεις και Θερινές Θεατρικές Κατασκηνώσεις. Το 1999 συμμετείχε στα εργαστήρια του προγράμματος «Τεχνικές θεάτρου και διαπολιτισμικό σχολικό περιβάλλον» στην Αθήνα και στο Λονδίνο, στο Central School of Speech and Drama. Από το 1997 – 2014 υπήρξε εμψυχώτρια της θεατρικής ομάδας του ΓΕΛ Βουλιαγμένης, υπεύθυνη για τη σκηνοθεσία 16 θεατρικών παραστάσεων, την εμψύχωση εργαστηρίων (2003- 2014) και του δρώμενου «Ο φόβος για τον Άλλο» με συμμετοχή μαθητών από Ελλάδα και Σουηδία, που παρουσιάστηκε το 2008 στην 6η Διεθνή Συνδιάσκεψη του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, καθώς και για τη σκηνοθεσία δρώμενου «Μονόλογοι από τη Γάζα», Θέατρο του Νέου Κόσμου, 17/10/2010. Το 2010 εμψύχωσε θεατρικό εργαστήριο στο σχολείο των φυλακών Κορυδαλλού. Από τον Σεπτέμβριο του 2015 έχει εκλεγεί συντονίστρια του Γραφείου Αθήνας του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση. Από τον Απρίλιο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016 συντόνισε τη δράση «Μονόλογοι από το Αιγαίο», στο πλαίσιο του προγράμματος "Κι αν ήσουν εσύ;" που υλοποιεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, και επιμελήθηκε την έκδοση του βιβλίου «Μονόλογοι από το Αιγαίο» στα ελληνικά και στα αγγλικά.
-----------------------------------------------------------------------------------------
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3: 10:00- 12:45 "Ο ελέφαντας και το μυρμήγκι"
για εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Επιμορφωτές: Χριστίνα Ζουρίδου, Ρίτα Πουταχίδου
Το έναυσμα του εργαστηρίου είναι ένα παραμύθι, «Ο Ελέφαντας και το Μυρμήγκι», το οποίο αποτελεί πρόσφορο έδαφος για δημιουργική εργασία με τα παιδιά και για τη διερεύνηση θεμάτων που αφορούν κυρίως την ανεκτικότητα, την αλληλοκατανόηση και τον σεβασμό στον άλλον. Το κείμενο μας επιτρέπει να δουλέψουμε με ασφάλεια σ’ ένα φανταστικό περιβάλλον, με χαρακτήρες ωστόσο που έχουν στενή σχέση με την πραγματικότητα των παιδιών. Ένα εργαστήριο βασισμένο στις τεχνικές του Εκπαιδευτικού Δράματος, που σχεδίασαν οι Γιάννης Πουταχίδης, Ρίτα Πουταχίδου και Χριστίνα Ζουρίδου. Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Η Ρίτα Πουταχίδου σπούδασε στο μουσικό-δραματικό τμήμα του κονσερβατουάρ Μπρνό στην Τσέχικη Δημοκρατία. Είναι ιδρύτρια του Θεατρικού Εικαστικού Καλλιτεχνικού Κέντρου – ομάδα Πούπουλο. Δίδαξε Εκπαιδευτικό Δράμα και Θέατρο σε εκπαιδευτικούς στα ΠΕΚ Θεσσαλονίκης και στη ΣΕΛΜΕ. Σκηνοθέτησε θεατρικά έργα (κυρίως παιδικό θέατρο) από το ελληνικό και παγκόσμιο ρεπερτόριο. Με το έργο της έχει διακριθεί σε ευρωπαϊκές και παγκόσμιες διοργανώσεις. Διοργανώνει θεατροπαιδαγωγικά προγράμματα για εκπαιδευτικά και πολιτιστικά ιδρύματα, φορείς και κατασκηνώσεις, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Διδάσκει σε σεμινάρια και συνέδρια για εκπαιδευτικούς, σε διεθνείς συναντήσεις με παιδιά και νέους στην Ελλάδα, Τσεχία, Αυστρία, Η. Βασίλειο, Γερμανία, Αυστραλία.
Η Χριστίνα Ζουρίδου σπούδασε στο πανεπιστήμιο University of Central England με ειδικότητα Teacher of Drama in Education – Δασκάλα εκπαιδευτικού δράματος και στη Σχολή Yποκριτικής - Δραματικής τέχνης «Μαίρη Τράγκα». Έχει διδάξει Θεατρική αγωγή - εκπαιδευτικό δράμα στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και σε πολιτιστικούς οργανισμούς στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Ιδρυτικό μέλος του Θεατρικού σχήματος «Πεφταστέρι». Βασικό μέλος του Θεατρικού Εικαστικού Καλλιτεχνικού Κέντρου – ομάδα Πούπουλο. Δουλεύει ως θεατρολόγος στη ΚΕΔΗΘ. Σκηνοθετεί και οργανώνει θεατροπαιδαγωγικά προγράμματα σε Πνευματικά Κέντρα Δήμων της χώρας.
Ο Γιάννης Πουταχίδης σπούδασε Drama and Theatre in Education με Μaster of Αrts στο Janacek Academy of Music and Performing Arts, Μπρνό της Τσεχίας. Είναι εξωτερικός συνεργάτης/λέκτορας του Janacek Academy of Music and Performing Arts. Είναι ιδρυτικό μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Εκπαιδευτικού Δράματος, μέλος του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και βασικό στέλεχος του Θεατρικού Εικαστικού Καλλιτεχνικού Κέντρου – ομάδα Πούπουλο. Διδάσκει Θεατρική αγωγή-εκπαιδευτικό δράμα στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση στη Θεσσαλονίκη και σε πολιτιστικούς οργανισμούς της χώρας. Οργανώνει και διδάσκει σε διεθνή συνέδρια και σεμινάρια για εκπαιδευτικούς. Είναι workshop leader σε διεθνή εργαστήρια για παιδιά και νέους (Ελλάδα, Τσεχία, Σλοβακία, Η. Βασίλειο, Ελβετία, Ιταλία, Γερμανία, Πολωνία).
----------------------------------------------------------------------------------------

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 4: 13:15 - 15:30 "Ειρήνη" - η ιστορία ενός παιδιού πρόσφυγα
για εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Επιμορφώτρια: Ειρήνη Μαρνά

Η  Ειρήνη είναι ένα μικρό κορίτσι που αναγκάζεται να εγκαταλείψει το σπίτι της. Στην αρχή  βιώνει την  ανασφάλεια και την απόρριψη μέχρι να βρει  προστασία, αγάπη και ζεστασιά στο πιο απίθανο μέρος. Η «Ειρήνη» είναι ένα εκπαιδευτικό εργαλείο για  παιδιά 5-8 ετών, που έχει σχεδιαστεί από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Με αφορμή την ταινία κινουμένων σχεδίων «Ειρήνη» και χρησιμοποιώντας τεχνικές εκπαιδευτικού δράματος θα διερευνήσουμε με βιωματικό τρόπο θέματα που σχετίζονται με τη διαφορετικότητα, την ανεκτικότητα και τις πολιτισμικές διαφορές. Το εργαστήριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς που διδάσκουν σε τάξεις νηπιαγωγείου και στις πρώτες τάξεις του δημοτικού σχολείου.
Η Ειρήνη Μαρνά έχει πτυχίο της Παιδαγωγικής Σχολής του Τμήματος Νηπιαγωγών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1995-1999) και Μεταπτυχιακές Σπουδές στο Θέατρο στην Εκπαίδευση στο Ηνωμένο βασίλειο, University of Exeter (2000-2001), MA in Applied Drama και στη Γαλλία (DEA, Etudes Theatrales (2003-2004) Universite de la Sorbonne Nouvelle-Paris III). Έχει συμμετάσχει σε θεατροπαιδαγωγικά προγράμματα, έχει οργανώσει σεμινάρια εκπαιδευτικού δράματος, γραφής και αφήγησης παραμυθιών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και έχει συνεργαστεί με συλλόγους και άλλους φορείς στην εμψύχωση ομάδων θεάτρου. Εμψυχώνει ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες ενηλίκων και σκηνοθετεί τις θεατρικές τους παραστάσεις. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια αφήγησης παραμυθιών στην Ελλάδα και στη Γαλλία και της αρέσει να αφηγείται τα παραμύθια που αγαπά. Εργάζεται στη πρωτοβάθμια εκπαίδευση και υπηρετεί σήμερα στο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Αλιστράτης του Νομού Σερρών.