Αναζητώντας ένα ρεπερτόριο....
Περιλήψεις θεατρικών έργων

Προτάσεις εκπαιδευτικών

Τίτλος:

 

 Το Κάστρο της Ωριάς

Συγγραφέας:

 

 Γιώργος Θεοτοκάς

Μεταφραστής - Εκδότης:

 

 Εστία,1965

ISBN:

 

 

Είδος - εποχή:

 

Μονόπρακτη κωμωδία

Πρόσωπα:

 

δύο γυναικείοι και δύο ανδρικοί ρόλοι-αρκετά βωβά πρόσωπα, και
αντρικά και γυναικεία

Σύντομη περιγραφή
του έργου:

 

 Η κυρα-Μαρού, μια όμορφη κοπέλα είκοσι χρονών, βρίσκεται κλεισμένη από τον πατέρα της σ ένα άπαρτο κάστρο « στην άκρη του πουθενά», μαζί με την πιστή της παραμάνα και λίγους υπηρέτες. Από εκεί θα περάσει με το στρατό του και τον πιστό του τσαούση (λοχία) ο όμορφος μουσουλμάνος Αβδουλσαλάμ, που θα θελήσει να κατακτήσει το κάστρο και την ωραία κυρα-Μαρού.  Όταν πια γίνει φανερό πως τα όπλα δεν τους ωφελούν, ο Αβδουλσαλάμ κι ο Τσαούσης θα επιστρατεύσουν την πονηριά. Μια σειρά από
μεταμφιέσεις (Γύφτος με αρκούδα, Ορθόδοξος και Καθολικός καλόγερος, έγκυος γυναίκα με την αδελφή της) μετά από κωμικές αποτυχίες θα οδηγήσουν τελικά και με τη βοήθεια μιας αναγνώρισης- στο ποθητό τέλος.

όνομα "καταθέτη"

 

Γρηγοριάδου Αναστασία 

Σχόλια:

 

 «Το  Κάστρο της Ωριάς» (1944), μονόπρακτη κωμωδία του Γ.Θεοτοκά, στηρίζεται στο ομώνυμο ακριτικό δημοτικό τραγούδι.  Η έμπνευσή του από τη λαϊκή μας παράδοση δεν αποτελεί μεμονωμένο γεγονός. Την ίδια εποχή, μέσα στην Κατοχή και τον Εμφύλιο, ο συγγραφέας γράφει άλλα οκτώ θεατρικά έργα με θέματα από την ιστορία ή τους λαϊκούς μύθους. Το «Κάστρο της Ωριάς» χαρακτηρίζεται από το συγγραφέα στα Ημερολόγιά του «μονόπραχτο σκηνικό παιχνίδι». Πράγματι, η απλότητα της δομής, ο επίπεδος, σχηματικός χαρακτήρας των προσώπων, που λειτουργούν περισσότερο ως ανεξέλικτοι τύποι και η κεφάτη κι ανάλαφρη ατμόσφαιρα του έργου συνηγορούν στον χαρακτηρισμό αυτό.
Δυσκολίες: αρκετά κοστούμια λόγω, κυρίως, των μεταμφιέσεων. Πλεονεκτήματα: Πολύ-πολύ γέλιο!

Γρηγοριάδου Αναστασία
Ενιαίο Λύκειο Ιερισσού

 

 

Copyright ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

theatro@theatroedu.gr, www.Theatroedu.gr