Αναζητώντας ένα ρεπερτόριο
για εφήβους...

Προτάσεις εκπαιδευτικών γιαθεατρικά έργα κατάλληλα για έφηβους

 

Τίτλος:
  Λυσιστράτη
Συγγραφέας:
  Αριστοφάνης
Μεταφραστής - Εκδότης:
 
ISBN:
   
Είδος - εποχή:
 
Πρόσωπα:
  Λυσιστράτη, Λαμπιτώ, Μυρρίνη, Κλεονίκη, Κινησίας, Καλλιδά, Σύζυγος της Καλλιδάς, Ισμήνη η Θηβαία, Κορίνθια, Γυναίκα, Στρατύλλις, Γριά (3), Ομόκλινος και 4ος Γέρος, Στρατηγός, Πρόβουλος, Γέρος και Στρατιώτης, Γέρος (3), Γείτονας, Σπαρτιάτης
Σύντομη περιγραφή
του έργου:
 

1η Σκηνή: Οι Αθηναίοι ξυπνούν διαπιστώνοντας την απουσία των γυναικών απ’ όλα τα σπίτια. Τα μωρά κλαίνε κι οι γέροι φωνάζουν, αλλά καμιά γυναίκα δεν ανταποκρίνεται στο κάλεσμά τους.

2η Σκηνή: Γυναίκες Αθηναίες, Βοιωτές, Κορίνθιες και Σπαρτιάτισσες ανταποκρίνονται στο κάλεσμα της Λυσιστράτης και πηγαίνουν πολύ πρωί να τη συναντήσουν. Εκεί τους αποκαλύπτει το σχέδιό της για την επικράτηση της πολυπόθητης ειρήνης. Οι γυναίκες θα χρησιμοποιήσουν κατ’ αποκλειστικότητα τα δικά τους όπλα, για να σταματήσουν τον πόλεμο, αρνούμενες δηλαδή να συνευρεθούν με τους συζύγους τους εκτός κι αν αυτοί υπογράψουν τη συνθήκη ειρήνης μεταξύ τους.
Ο Ομόκλινος μεταμφιεσμένος σε γυναίκα μαθαίνει και μεταφέρει τα νέα στους άνδρες το πρωί στην αγορά.

3η Σκηνή: Οι πρόβουλοι και ο στρατηγός συνέρχονται, για να αποφασίσουν πώς θα αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Εν τω μεταξύ μια ομάδα γερόντων ανεβαίνει στην Ακρόπολη, για να την πυρπολήσει, αλλά εμποδίζονται από τις ηλικιωμένες γυναίκες, οι οποίες έχουν ήδη κάνει κατάληψη στην Ακρόπολη και τους απειλούν να τους περιλούσουν με νερό. Ένας πρόβουλος έρχεται με τοξότες, για να παραβιάσει την είσοδο, αλλά αποτυγχάνει. Η Λυσιστράτη βγαίνει από την Ακρόπολη και χωρίς να επηρεαστεί από τις απειλές του, του εξηγεί ότι κατέλαβαν την Ακρόπολη, για να διαφυλάξουν τους θησαυρούς της, ώστε να πάψουν να σπαταλούνται σε εχθροπραξίες που οδηγούν στον αφανισμό των γιών, αδελφών και συζύγων τους.

4η Σκηνή: Οι γυναίκες εφευρίσκουν διάφορες προφάσεις, για να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να συναντήσουν τους συζύγους τους. Η Λυσιστράτη τους υπενθυμίζει το στόχο τους, που είναι να λυγίσουν πρώτα οι άντρες κι όχι αυτές, και τις πείθει προσποιούμενη ότι η Μυρρίνη είδε την ευνοϊκή έκβαση του σκοπού τους στο φλιτζάνι.

5η Σκηνή: Ο άντρας της Μυρρίνης, τυφλωμένος από το πάθος του γι’ αυτήν, επιχειρεί να τη συναντήσει. Αυτή όμως ακολουθώντας τις υποδείξεις της Λυσιστράτης τον αναστατώνει ακόμη περισσότερο και τον αφήνει στα κρύα του λουτρού αποσπώντας όμως την υπόσχεσή του ότι θα υπογράψει τη συνθήκη ειρήνης.

6η Σκηνή: Οι άντρες αρχίζουν πλέον και νιώθουν έντονη την απουσία των γυναικών. Νοσταλγούν όχι μόνο τις όμορφες στιγμές αλλά ακόμη κι εκείνες που πριν τους φαίνονταν δυσβάσταχτες. Όλοι, από τα παιδιά μέχρι τους ηλικιωμένους, αναζητούν με λαχτάρα τη φροντίδα, τη ζεστασιά αλλά και την αγάπη των γυναικών.

7η Σκηνή: Οι Σπαρτιάτες στέλνουν αντιπρόσωπο, για να μηνύσουν τους Αθηναίους ότι επικρατεί η ίδια κατάσταση και στη Σπάρτη, αφού η Λαμπιτώ παράλληλα έπεισε τις Σπαρτιάτισσες, ώστε να απέχουν κι αυτές από τα συζυγικά τους καθήκοντα. Μετά απ’ όλα αυτά, συνάπτεται επιτέλους η ειρήνη - κάτω από το βάρος της δυσβάσταχτης ερωτικής πείνας των ανδρών - η οποία επισφραγίζεται με πλούσιο συμπόσιο, μετά το οποίο η Λυσιστράτη παραδίδει σε κάθε άντρα τη γυναίκα του και όχι μόνο!

 
(Παπ)
Σχόλια:
 

Με τη Λυσιστράτη (411 π.Χ.) ο Αριστοφάνης παρουσιάζει μια ακόμη κωμωδία του με θέμα την ειρήνη, τα αγαθά της οποίας θυμίζοντας στους ανθρώπους, επιδιώκει να την ποθήσουν και να την επιβάλλουν. Η ηρωίδα του έργου, Λυσιστράτη, θέλοντας να εξαναγκάσει τους Αθηναίους να σταματήσουν τον πόλεμο με τους Σπαρτιάτες, πείθει τις Αθηναίες να κηρύξουν απεργία «έρωτα» μέχρι να γίνει ειρήνη. Στην προσπάθειά τους βρίσκουν συμπαράσταση από Κορίνθιες, Βοιωτές και Σπαρτιάτισσες, με αποτέλεσμα να εξαναγκαστούν οι εμπόλεμοι να κάνουν ειρήνη, για να ξαναχαρούν τα αγαθά της συζυγικής ζωής.

Λεπτομέρειες:
 

Η παράσταση παίχτηκε στα αγγλικά.

Χριστίνα Μπαντέμη
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ 3ΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

Copyright (C) 2004, Πανελλήνιο Δίκτυο Εκπαιδευτικών για το Θέατρο στην Εκπαίδευση
theatro@TheatroEdu.gr